Hårtap hos menn er mer dominant enn kvinner

09 oktober 2019
Mathias Bjelland
Hårtap hos menn er mer dominant enn kvinner

Hvorfor mister menn mer hår enn kvinner?

Kvinner og menn er forskjellige på mange måter. En av de klareste forskjellene er selvfølgelig i hvordan vi ser ut på utsiden, og her har ofte håret vært et klart tegn. Selv om mange kvinner har tydd til en kort sveis i moderne tid, så kan ikke så mange av disse si å ha fått viker og måne. Det er fordi alopeci, eller arvelig hårtap som mange kaller det, ikke er like vanlig hos kvinner som hos menn. Men hvorfor er det slik at menn er mer utsatt?

Faktum er at menn er mer utsatt for hårtap grunnet kromosomene som avgjør vårt kjønn. Kvinner defineres som kjent som XX, mens menn defineres med XY. Genet som er knyttet til hårtap er recessivt og knyttet til X-kromosomene. Det betyr ganske enkelt at genet kun vil få utspring dersom det er på begge, eller altså hos menn bare det ene, kromosomet som personen har. Siden kvinner må ha det på begge sine kromosomer for kjønn, så er deres sjanse for hårtapsgenet altså mindre. 

Hårtap er ikke bare av arvelige grunner

Vi gjør oss selv derimot en dårlig tjeneste om vi forteller oss selv at hårtap kun er knyttet til arvelige grunner. Faktum er at hårtap også har andre komponenter, slik som vår konstante styling av håret. Der kvinner også styler håret, så er de mer opptatt av produkter som også styrker håret og får det til å gro lengre.

Menn bryr seg neppe mye om slikt, og de velger bare å style med voks og spray som det passer seg. Denne mekaniske påvirkningen fører til hårtap vi gjerne ikke tenker så altfor mye på. Det finnes med andre ord flere grunner til at menn mister mer hår enn kvinner, og mange av disse kan du gjøre noe med!

Flere nyheter