Tannverk: Årsaker, forebygging og behandling

02 mai 2024
Brede Lie Hansen

editorial

Tannverk kan være en av de mest plagsomme og smertefulle opplevelsene mange går gjennom. Smerten kan komme brått på, eller den kan utvikle seg over tid. Uansett er det en klar indikator på at noe ikke er som det skal. Det er flere potensielle årsaker til tannverk, og det er viktig å forstå hva som kan ligge bak smertene for å kunne behandle dem riktig. For de fleste er det et klart signal om å oppsøke tannlege for en nøyere undersøkelse og behandling.

Årsaker til tannverk

Tannverk kan skyldes en rekke ulike problemstillinger relatert til tennene og munnhelsen. Blant de vanligste årsakene er tannråte (karies), som oppstår når det dannes hull i tennene. Dette kan igjen føre til infeksjoner i tannens nerve, kjent som pulpitis, som kan være ytterst smertefullt. En annen årsak kan være betennelse i tannkjøttet (gingivitt) eller i det omkringliggende vevet og beinet (periodontitt), som ofte oppstår på grunn av dårlig munnhygiene.

Andre årsaker til tannverk kan inkludere tannskader, som sprekker eller frakturer i tennene, tap av en fylling, eller en infeksjon i rotkanalen (rotbetennelse). Visdomstennene kan også forårsake tannverk når de bryter frem eller blir innkapslet (impakterte), og for noen kan selv enkle forhold som tannslitasje fra klemming eller sliping av tenner (bruxisme) føre til ubehag og smerte.

Forebygging av tannverk

Forebygging er nøkkelen til å unngå tannverk, og her kommer god munnhygiene helt essensielt inn i bildet. Det anbefales å pusse tennene to ganger daglig med fluortannkrem og bruke tanntråd for å fjerne matrester og plakk mellom tennene og langs tannkjøttranden. Også bruken av munnskyll kan være en god tilleggsbeskyttelse mot bakterier.

Regelmessige tannlegebesøk for kontroll og rensing er avgjørende for å opprettholde god tannhelse og for tidlig oppdagelse av eventuelle problemer. Tannlegen kan også gi råd om riktig kosthold for å beskytte tennene mot syreskader og karies. Inntak av sukker og syreholdig mat og drikke bør begrenses, da disse kan erodere tannemaljen og fremme bakterievekst.

tannverk

Behandling av tannverk

Når tannverk først oppstår, er det beste rådet å oppsøke tannlege så raskt som mulig. I mellomtiden kan man ta smertestillende midler som anbefales av apotek eller lege for å lindre smerten. Det er også viktig å unngå å tygge på den siden av munnen hvor smerten er, samt å holde seg til mykere matvarer.

I noen tilfeller kan hjemmebehandling med kald komprimering utenpå kinnet hjelpe mot smerte og hevelse. Saltvanns-skylling kan også virke beroligende for infisert tannkjøtt og bidra til å rense ut matrester som kan forsterke smerten.

Behandlingen hos tannlegen vil variere avhengig av hva som forårsaker tannverken. Det kan være alt fra en enkel fylling for å behandle tannråte, til mer komplekse prosedyrer som en rotkanalbehandling dersom det foreligger infeksjon i nerven. Hvis problemet skyldes tannkjøttsykdom, kan det kreves en dypere rensing eller til og med kirurgisk inngrep. I alvorlige tilfeller hvor tannen ikke kan reddes, kan det være nødvendig med en tanntrekking.

Ta vare på din tannhelse

Tannverk er ikke bare ubehagelig, men kan også være et tegn på alvorlig underliggende problemer som krever profesjonell behandling. Riktig munnhygiene, sunne matvaner, og jevnlig tilsyn av en tannlege er avgjørende for å forhindre problemer som kan føre til tannverk. For de som allerede sliter med tannverk, er det viktig å henvende seg til en profesjonell for å få den nødvendige behandlingen.

Flere nyheter