Du lærer så lenge du lever

02 juni 2022
Johanne Larsen

editorial

Vi lærer så lenge vi lever, men læringen begynner nesten med en gang for små barn. Den kan vi hjelpe på god vei ved å oppfordre til de riktige lekene – som også innebærer en hel del læring for barnet. Det skal vi undersøke litt nærmere her, samt se på hvor du kan finne leker som også gir læring. 

Leker som hjelper med læring

Barn suger til seg informasjon, og derfor er det ikke så rart at mye av det som vi tenker på som lek og moro for barnet, faktisk også innebærer en del læring. Det er noe som skjer helt av seg selv, men noen leker er også spesialdesignet nettopp for dette formålet, for at barnet skal trene eller utvikle en evne eller lære noe spesielt. Og det virker, derfor er det også populært med leker som kan litt ekstra. For det er jo ikke sånn at alle leker lærer barnet like mye.

Kinetic sand

Det er også det faktum at ulike leker kan trene opp ulike ferdigheter. Kinetic sand er for eksempel en sanselig type leketøy som er blitt svært populært de siste årene. Dette med taktil sanselek blir kanskje enda mer utpreget viktig i en verden som blir mer og mer digital og hvor barnet underholdes mye på skjerm. Det er viktig med sanselek for å trigge kreativitet og øve opp finmotorikk og gjenkjenningsevne av materialer, overflater og ting. Det er noe som kan være svært stimulerende for barnet.

Det finnes også leker som er laget spesifikt for å trene opp språk og andre viktige ferdigheter hos barn. Men det er viktig å anerkjenne at all lek er en eller annen form for trening. Barn trener jo også sosiale ferdigheter når de leker, spesielt når de leker med andre og det er også en viktig del av livet. Derfor skal man la dem få utfolde seg også. 

Flere nyheter