På tide å skifte ut gamle lyspærer?

21 juni 2022
Johanne Larsen

editorial

Har du tenkt på hvor mye energi lyspærene i hjemmet ditt egentlig bruker? Kanskje ikke – men det er det muligvis på tide å begynne å tenke litt mer på. Her skal vi se litt nærmere på om du kanskje bør skifte ut lyspærene i hjemmet ditt, og hvor di finner nye og mer miljøvennlige lyspærer. 

Er vi miljøverstinger? 

For er det egentlig sånn at vi nordmenn er litt miljøverstinger? Både ja og nei. Det er jo sånn at de fleste nordmenn har vent seg til høy komfort og levestandard, og det innebærer som regel også ikke å tenke så mye på hvor mye ressurser vi bruker. Mange lar vannet renne mens de pusser tenner, tar lange dusjer eller lar lyset stå på i deler av huset – selv om natten. I andre land er det mer vanlig å skru av lyset når man går ut av et rom – spesielt på badet, men her er det mange nordmenn som kanskje er litt vel slappe. Det er dog sånn at det kan være lurt å tenke litt mer over disse tingene, spesielt i en tid der vi blir mer og mer miljøbevisste. Her har lys faktisk mye å si, og det er det ikke mange som vet. 

led

Du kan prøve å lage en god vane ut av å skru av lyset når du går ut av et rom, og hvert fall på do. Dette er også noe barn med fordel kan lære tidlig. Det er dog også lurt å se litt nærmere på hva slags lys – og dermed også hvor mye energi – man egentlig bruker. 

Finn led-lys

Kanskje er det nemlig lurt å skifte til led? Du kan se mange gode eksempler på led-lys på https://ledlyskilder.no/19185-led-lysrorarmatur. Led-pærer varer lenger, bruker mindre energi og er dermed mer miljøvennlige enn mange tradisjonelle lyspærer. Derfor blir dette mer og mer populært i norske hjem. 

Flere nyheter