Polykarbonatplater: hva brukes det til?

11 november 2021
Johanne Larsen

editorial

Det er utrolig mange ting du kanskje ikke visste var laget av et spennende materiale – nemlig polykarbonat. Her skal vi se litt nærmere på hvordan man bruke polykarbonatplater både i industri og i hverdagen, og hvordan helt vanlige produkter er laget av nettopp dette. 

Hva er polykarbonat?

Men hva er egentlig polykarbonat? Det er faktisk en type plast, som er både sterkt og slagfast, og derfor er det et materiale som egner seg til et stort bruksområde. Det som kjennetegner denne type plast, er at den er nesten helt gjennomsiktig, og ligner veldig på glass. Derfor sier det kanskje seg selv at dette er et materiale man kan bruke når man trenger noe som ser ut som glass, men som ikke knuser på samme måte. Her er polykarbonat faktisk et opplagt valg. Det gjelder for eksempel til utstillingsmontre, som ofte er laget av nettopp polykarbonatplater.

Polykarbonatplater er også utrolig praktiske hvis man trenger noe i en bestemt størrelse. De kan nemlig skjæres til akkurat som man trenger dem, og kan dermed brukes til nesten alt. Det gjelder også for ting som beskyttelses- og vernebriller som man ofte bruker i industrien. Det er jo svært viktig at disse tåler mye, men ikke knuser ved slag eller lignende. Og da er polykarbonatplater det helt perfekte materiale. Hvis du har et drivhus, så vet du kanskje også at polykarbonat kan brukes i stedet for glass her. 

Hvorfor polykarbonatplater? 

Det er ikke så rart at man lager mye forskjellig av polykarbonat. Det er nemlig et materiale som er laget for å være utrolig slitesterkt, og derfor egner det seg til mange ting, som skal lages for å vare lenge. Det er dog ikke bare ting som ser ut som glass som lages av polykarbonat. Også ting som CD’er og DVD’er lages av nettopp dette materialet. 

Flere nyheter